Overweegt u een bv (besloten vennootschap) op te richten? Wij staan voor u klaar met uitgebreide informatie en advies, en begeleiden u graag in het oprichtingstraject.
Wat is een bv?
Een bv is een juridische ondernemingsvorm die belangrijke voordelen biedt. Zo kunt u door het oprichten van een bv het risico beperken dat u met uw privévermogen financieel aansprakelijk wordt gesteld voor uw handelen. Ook biedt de bv een goede juridische structuur om met meerdere personen samen te werken.
De bv is een rechtspersoon met een kapitaal dat verdeeld is in aandelen. De aandelen zijn eigendom van de aandeelhouders. De bv heeft een besloten karakter. De aandelen in de bv zijn daarom in beginsel niet vrij overdraagbaar.
Wat zijn de stappen bij het oprichten van een bv?
1. Opstellen van de conceptakte
Op basis van uw wensen maakt de notaris een concept van de oprichtingsakte. In die oprichtingsakte staan de statuten van de vennootschap.
2. Naamsonderzoek
Soms moet er bij de Kamer van Koophandel een naamsonderzoek worden gedaan, om te controleren of de naam van uw bv niet al bestaat of anderszins niet acceptabel is. Dit onderzoek is niet nodig als de naam van uw bv uw eigen naam is (met voorletter), eventueel aangevuld met bijvoorbeeld ‘Beheer B.V.’ of ‘Holding B.V.’
3. Tekenen van de oprichtingsakte en opstellen van een aandeelhoudersregister
Is de conceptakte in orde, dan kan de akte van oprichting worden getekend. Ook maakt de notaris een aandeelhoudersregister.
4. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Na oprichting wordt de bv zo snel mogelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Na inschrijving ontvangt u een uittreksel uit het handelsregister waarop alle gegevens van uw bv staan vermeld.
5. Aanmelden bij de Belastingdienst
Als laatste stap meldt u uw bv aan bij de Belastingdienst.