De meeste mensen gaan voor de financiering van een nieuwe woning naar een bank of andere professionele geldverstrekker (ook leningen binnen de familie zijn mogelijk). Omdat het meestal om grote bedragen gaat, zal de geldverstrekker het aan te kopen huis als onderpand bedingen. Daarmee heeft de geldverstrekker de zekerheid het geleende geld ook weer terug te krijgen. Dat onderpand wordt ‘recht van hypotheek’ genoemd.
Recht op openbare verkoop
Met het recht van hypotheek heeft de geldverstrekker ook het recht uw huis te verkopen als u niet meer aan uw betalingsverplichting voldoet. De geldverstrekker kan de verkoopopbrengst dan gebruiken voor de aflossing van de schulden die u aan de geldverstrekker heeft.
Wat is de rol van de notaris bij het regelen van een hypotheek?
De notaris is degene die het hypotheekrecht realiseert. In gesprekken met banken of andere geldverstrekkers gaat het over de hypotheeklening (rente, aflossingen, etc.).
Dat betekent dat de notaris de hypotheekakte opstelt en zorgt dat deze wordt geëffectueerd. De notaris zorgt voor inschrijving van de akte in het kadaster en regelt het geldverkeer dat gepaard gaat met het recht van hypotheek.