Het vastleggen van juridische afspraken binnen een samengesteld gezin – een gezin met kinderen uit eerdere relaties – luistert nauw. Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen de belangen van alle betrokkenen. Dat vraagt om maatwerk, de standaard wettelijke regeling is vaak niet genoeg.
Bij een samengesteld gezin is er sprake van het beëindigen van een eerdere relatie (door een echtscheiding in geval van een huwelijk), of door het overlijden van een eerdere partner.
Als de eerdere relatie is geëindigd door het overlijden van de partner, zijn er (soms bijna onzichtbare) erfrechtelijke aspecten en/of andere zaken waar u rekening mee moet houden. Al deze aspecten zijn soms zeer bepalend voor de speelruimte die u heeft om zelf nieuwe, correcte en evenwichtige afspraken te maken.
Zelf afspraken vastleggen
Wat u in uw samengestelde gezin van belang vindt, kunt u vastleggen in een samenlevingscontract, een overeenkomst op basis van huwelijkse voorwaarden, of in een testament.
Let op: als u zelf niets vastlegt, gelden de regels van de wet. De wet is echter niet toegesneden op samengestelde gezinnen en geeft maar zelden een bevredigende regeling. Met uw eigen contract of testament zorgt u voor regelingen die veel beter passen bij uw specifieke situatie. Wij helpen u graag met de juiste inhoud en vorm.